Ingediend door Tim Doan op wo /31/07/2024 - 15:08

Maarten "De website van Makelpunt Utrecht is sinds kort digitaal veel toegankelijker," zegt Maarten van Dortmond, teamleider backoffice vastgoed bij de gemeente Utrecht.

Richtlijnen voor toegankelijkheid

Maarten: "Naast de toegankelijkheidseisen voor onze panden, de NEN 9210, zijn er ook Europese richtlijnen om websites van de overheid digitaal toegankelijk te maken, de WCAG 2.2.  Deze internationale standaard is gebaseerd op vier principes: waarneembaar, bedienbaar, begrijpelijk en robuust. Deze vier principes zijn verder uitgewerkt aan de hand van dertien richtlijnen."

Van D naar B-status

"Net als bij energielabels wordt de toegankelijkheid van websites uitgedrukt in alfabetische labels. Onze nieuwe website werd standaard opgeleverd met een D-label, kortom veel ruimte voor verbetering. De afgelopen periode hebben we diverse verbeterslagen gemaakt. Hiermee hebben we onze site naar de B-status weten te krijgen. We voldoen nu aan de toegankelijkheidsrichtlijnen en iedereen kan de site nu nóg gemakkelijker gebruiken. We zijn daar best wel trots op!”

Groter kleurcontrast

Maarten: “Sinds de lancering van de site in februari 2022 hebben we veel verbeteringen doorgevoerd. De website heeft nu een groter kleurcontrast, wat de toegankelijkheid voor slechtzienden verbetert. Daarnaast zijn alle titels en subtitels duidelijker en de afbeeldingen voorzien van bijschriften die aangeven of ze functioneel of voor de sier zijn. Voor mensen die bijvoorbeeld vertaalprogramma’s gebruiken, is dit van belang.”

Koppenstructuren toevoegen

“Er zijn nog een paar punten die we willen verbeteren aan de site. Zo willen we meer koppenstructuren toevoegen en de beschrijvingen van foutmeldingen verbeteren. Dit is belangrijk voor mensen met een visuele of cognitieve beperking. Het voorkomt ook dat mensen afhaken bij het opvragen van informatie. Een aantal van deze aanpassingen zijn technisch nogal complex, waardoor we dit nu nog niet hebben kunnen doorvoeren."

Input van derden

"Wat het extra moeilijk maakt is dat we op de site met input van derden te maken hebben, zoals foto’s van en tekst over de accommodaties die je via ons Makelpunt kunt huren. Daarom is het lastiger om een A-status te bereiken. We onderzoeken continue wat we alsnog kunnen doen om tot een A-status te komen."

De stad delen

Op de website van Makelpunt Utrecht vindt je ruimte voor sociale activiteiten. De site brengt vraag en aanbod van ruimte bij elkaar, met als slogan "Maak de stad mooier door haar te delen! ".  Als mensen niet met de website uit de voeten kunnen is er ondersteuning beschikbaar. Ook wordt vanuit het Makelpunt actief naar ruimte of ruimtevragers gezocht als er een mismatch is. Door deze rol actief op te pakken krijgt de gemeente goed zicht op waar het ruimtelijk knelt en waar nog ruimte is voor meer sociale activiteiten.

 

 

Kennis delen over Makelpunten 

Op 3 oktober 2024 organiseren we voor bestaande en startende Makelpunten een bijeenkomst over wat we hebben geleerd van 10 jaar Makelpunten. Wil je meedoen? Bel dan 033 258 4337

 

Utrecht en andere bestaande Makelpunten delen hun ervaring ook op de Maatschappelijk Vastgoeddag op 28 november 2024. Zet die vast in je agenda en meld je aan.

Image
Yes you can

Meer informatie

  • Website: Makelpunt Utrecht
  • Webinfo: Makelpunten 
  • Netwerk: Makelen & Schakelen
  • Onderzoek: Hercontrole Makelpunt Utrecht (1 mei 2024) op de betreffende pagina

 

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.