Ingediend door Annemarieke de Jong op di /15/08/2023 - 10:27
Image
Saskia

Om het werk in het maatschappelijk vastgoed te verkennen gaan de Bouwstenen-trainees op werkbezoek bij elkaar. Saskia Schouten doet verslag van het bezoek dat trainee Milan van Bergen organiseerde bij zijn werkgever in Tilburg.

Hard gewerkt aan de stad

Op een zomerse dag bezoek ik de gemeente Tilburg met de trainees van Bouwstenen. Eerlijk gezegd stond Tilburg niet hoog op mijn lijstje van leuke Nederlandse steden. Nu had trainee Milan van Bergen al wel verteld dat er hard is gewerkt in (en aan) Tilburg. En dat het juist daarom zo leuk is om daar te werken. En hij had gelijk! 

Afwisselende vastgoedportefeuille

Afdelingshoofd Dennis Damink trapt de dag af. Hij vertelt waarom werken bij een gemeente zo uitdagend is. Want waar vind je nu zo’n afwisselende vastgoedportefeuille om mee aan de slag te gaan? Denk aan zwembaden, scholen, bibliotheken en buurthuizen. Maar ook horeca, broedplaatsen, mind labs en een skatepark. En vergeet de huisvesting voor de ambtenaren zelf niet. Met het super duurzame stadskantoor en de net verbouwde stadswinkel. 

Uitdagende klus

Met Milan’s collega, Maikell van Rooijen, gaan we op pad door de Spoorzone. Hier waren vroeger werkplaatsen voor de bouw en reparatie van treinen. Nu wordt het gebied opnieuw ontwikkeld. Daarbij wordt het karakter van het gebied zoveel mogelijk behouden. Tel hier de grote ambitie van Tilburg om circulair te werken bij op en je snapt dat het hier om een uitdagende klus gaat. Aan de ene kant moeten asbest en chroom-6 worden verwijderd. Aan de andere kant stoei je met het ontwerpen van een slim klimaatsysteem voor de grote open ruimte die ooit als werkplaats werden gebruikt. Het resultaat mag er zijn! 

Gebouw voor iedereen

Image
Trainees Tilburg

Ons hoogtepunt is de LocHal die in 2019 is uitgeroepen tot World's Building of the Year. Het is een gebouw voor iedereen, vertelt

Dennis. Het is vrij toegankelijk en daardoor komen er mooie initiatieven van de grond. Zo leggen vrijwilligers moeilijke brieven uit of helpen je bij een belastingaangifte. Een prachtig voorbeeld van maatschappelijk vastgoed.

 

We vervolgen onze tocht naar het stadhuis. Dat we dat nu van onder tot boven kennen. ''Fier In Top" zien we de rijen zonnepanelen die energie opwekken voor het stadskantoor. In de kelder zien we hoe snel de ontwikkelingen bij installaties gaan. Als vastgoedprofessional moet je constant je vakkennis bijhouden om bij te blijven. 

Vastgoed en mensenwerk

Als toetje neemt vastgoedstrateeg Edwin van den Heuvel ons mee naar de Piushaven en vertelt hoe een binnenstedelijke gebiedsontwikkeling in zijn werk gaat. Het is een kwestie van de lange adem en veel verschillende vormen van samenwerking tussen de gemeente en andere partijen. We belanden in een discussie of je bij vastgoedontwikkeling verder komt met een technische of psychologische studie. De conclusie is dat de ideale invulling van het vak waarschijnlijk in de combinatie van die twee ligt. 

Complex en leuk

Als we op het terras aan de Piushaven zitten, besef ik nogmaals dat werken bij een gemeentelijk vastgoedbedrijf niet altijd gemakkelijk is. Hier worden complexe vraagstukken opgelost met veel mensen in een politieke omgeving. Niet makkelijk maar wel reuze interessant. En leuk te zien. Milan heeft het goed voor elkaar!

 

Meedoen? 

Dat kan. Neem contact op met Saskia als je belangstelling hebt om met het programma mee te doen als trainee of als organisatie die een trainee in dienst wil nemen. Mail dan naar: trainees@bouwstenen.nl of bel naar 033 258 4337.

En ook fijn als je dit bericht wilt verspreiden onder mensen van buiten onze bubbel die het vak niet kennen maar wel heel goed zouden kunnen passen. Mensen die nauwkeurig kunnen werken, goed met mensen kunnen omgaan en over het nodige doorzettingsvermogen beschikken om zaken echt voor elkaar te krijgen.

Meer informatie

Download PDF

 
Image
Brochure Trainee
Image
Brochure Trainee 2
     
     

 

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.