Nederlanders zien het functioneren van de overheid als een groot probleem, blijkt uit
het Continu Onderzoek Burgerperspectieven (COB) van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Ze hebben er weinig vertrouwen in dat een nieuw kabinet de grote maatschappelijke problemen echt gaat oplossen. Volgens de meerderheid van de Nederlanders is de politiek daartoe niet in staat.
Pessimistische sfeer
Uit het onderzoek blijkt veel pessimisme over het functioneren van de democratie en de daadkracht van de overheid. Iets meer dan de helft vindt dat het met Nederland de verkeerde kant op gaat. Mensen verlangen naar actie vanuit de politiek. Ze willen oplossingen zien en verwachten dat politici bij het bedenken van die oplossingen naar hen luisteren.
Niet echt sociaal
De Nederlandse manier van samenleven (intolerant, gebrek aan saamhorigheid) wordt als groot probleem gezien, maar niet primair iets wat de politiek moet oplossen. Gevraagd naar terreinen waar Nederlanders minder geld aan willen uitgeven, noemen ze onder andere het stimuleren van kunst en cultuur, het verbeteren van de asielzoekersopvang en het verbeteren van de integratie van minderheden.
Tevreden over onderwijs
Over het onderwijs zijn veel mensen tevreden. Het onderwijs wordt gezien als één van de sterke punten van Nederland. Wel vinden ze dat er meer geld naar toe mag; 71% van de respondenten wil dat het nieuwe kabinet (veel) meer geld uitgeeft aan het verbeteren van het onderwijs. Dit laat zien dat net zoals de overheid, de bevolking onderwijs ook ziet als een belangrijk punt.
Zelf ook last van
De resultaten komen niet uit de lucht vallen. De kritische noot over het functioneren van de overheid horen we ook in eigen kring. Zo begrijpen bewoners en verenigingen vaak niet waarom de overheid vastgoed verkoopt voor een marktprijs. En ook gemeenten en scholen hebben last van lange procedures als ze met hun vastgoed maatschappelijke activiteiten en initiatieven willen faciliteren. Democratie is een groot goed, maar voor onnodige rompslomp is geen begrip; niet bij burgers en niet bij de (semi en decentrale) overheid.
|
Meedoen?Minder rompslomp is een van de punten uit de agenda maatschappelijk vastgoed. Heb jij suggesties hoe we de rompslomp in het werk kunnen beperken? Gebruik dan onderstaande reactieknop
|
Image
|
Meer informatie
- Rapport: Extra verkiezingsbericht COB (SCP, oktober 2023)
- Artikel: Aankoop Wijkpaleis; een pad vol hobbels (Bouwstenen, 26 september 2022)