Ingediend door Gast (niet gecontroleerd) op di /21/03/2017 - 09:30

De stemmen voor de Tweede Kamer-verkiezingen zijn geteld en de verhoudingen duidelijk. Tijd voor de volgende stap; de uitvoering van de plannen.

 

Want welk kabinet het ook wordt, er liggen een paar forse vastgoedopgaven die niet nieuw zijn en ook in de plannen van de nieuw gekozen partijen goed passen. Grote gemeenten en diverse decentrale overheden hebben twee van die opgaven verwoord in een manifest.

 

Alle ballen op bebouwd gebied
Het manifest ‘Binnenstedelijke Gebiedstransformaties’ zet in op het realiseren van woningen in bestaand bebouwd gebied. Opvallend is dat er in dit manifest eigenlijk geen aandacht is voor andere functies dan wonen. Misschien omdat er al voldoende voorzieningen zijn voor de extra bewoners in de bestaande stad, maar voor de snelgroeiende steden en kantoorgebieden die getransformeerd worden is dat onwaarschijnlijk. Ook bij inbreiding en gebiedstransformatie is aandacht nodig voor voorzieningen als scholen, kinderopvang en zorg.

 

Duurzaam maatschappelijk vastgoed
De investeringsagenda 'Naar een duurzaam Nederland' kent een wat bredere benadering en hierin is wel aandacht voor maatschappelijk vastgoed. Gemeenten, provincies en waterschappen willen graag hun vastgoed energieneutraal maken. In het manifest staat het als volgt verwoordt: “Gemeenten, provincies en waterschappen investeren in en renoveren het eigen en het maatschappelijk vastgoed waarvoor zij verantwoordelijk zijn, zoals scholen, zwembaden, buurthuizen, sportaccommodaties.

Doel voor deze voorzieningen zijn:
• in 2025 label A en volledig duurzame inkoop; 
• in 2040 energieneutraal en circulaire nieuwbouw en renovatie.

In totaal betreft dit bijna 50 miljoen vierkante meter oppervlak.” 

 

Werk aan de winkel
Deze manifesten passen, gezien de stemverhoudingen, goed bij een nieuw kabinet èn de ambities van veel lokale bestuurders. Kortom, er is voorlopig nog voldoende werk aan de winkel voor de vastgoedprofessionals bij gemeenten, provincies en waterschappen. Wie stemt af met de stedenbouwers en afdeling wonen? Hoe regelen we dat via portefeuillesturing en onderhoud ook de verduurzaming wordt gerealiseerd? Met zoveel neuzen dezelfde kant op komen we vast goed vooruit.

 

 

Ook meedoen?
Binnen Bouwstenen draaien rond deze thema’s diverse netwerken, waaronder de netwerken Beleid en Vastgoed, Onderhoud en Verduurzaming. Aanmelden kan hier.

 

 

 

Meer informatie

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.