Hieronder lees je een korte samenvatting van wat het netwerk Portefeuillesturing (voorheen onder de noemer Vastgoedsturing en Vastgoedprofessionals) elk jaar besproken en bereikt heeft. De uitgebreidere impressies van de bijeenkomsten vind je achter de linkjes en onderaan de pagina van het netwerk beginnend met de datum (jjmm).
2024
In juli zijn we met dit netwerk aangesloten bij de online bijeenkomst van Beleid en Vastgoed ‘Handig bij losse verhuur’. Gemeente Tynaarlo liet zien hoe zij losse verhuur efficiënter en betaalbaarder maakt met gekoppelde systemen voor verhuur, toegang en kantine-exploitatie. De bijeenkomst in september ‘Plek met Stadsplattegrond’ was het bezoek aan het Forum in Groningen waar we bespraken hoe we weerstand kunnen omzetten in verlangen, en hoe we publieke ruimten toegankelijk en aantrekkelijk maken. Deelnemers reflecteerden op de balans tussen publieke en zakelijke functies, de maatschappelijke waarde van dergelijke plekken en wat nodig is om deze op andere locaties te realiseren. Tijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag in november lichtte gemeenten Maastricht haar zelf ontwikkelde dashboard toe dat een integraal overzicht biedt van maatschappelijk vastgoed en beleidsambities.
2023
In de bijeenkomst in mei ‘Stedelijk programmeren’ lag de focus op het inspelen op grote maatschappelijke opgaven ondanks beperkte capaciteit. Delft presenteerde een aanpak van integrale planning, gebruik van data-intelligentie en een duidelijke werkwijze om stedelijke groei in goede banen te leiden. Verder werd gesproken over uitdagingen als het behoud van maatschappelijke bestemmingen en de noodzaak van flexibele ruimte.
2022
Tijdens de bijeenkomst ‘Integraal sturen’ in mei lag de focus op innovatieve aanpakken om vastgelopen projecten vlot te trekken en de spanning tussen beleidsambities en uitvoering te overbruggen. Daarnaast werd besproken hoe kaders, complexiteit en samenwerking bijdragen aan betere sturing en implementatie. In oktober bespraken we in de bijeenkomst ‘Toekomstbestendige Portefeuillestrategie' hoe we als gemeenten met onze vastgoedportefeuille flexibel kunnen inspelen op ontwikkelingen zoals klimaatverandering, demografische verschuivingen en economische onzekerheden. De nadruk lag op strategisch denken over lange termijn doelen, met vastgoed als middel om maatschappelijke ambities te realiseren. Daarnaast werd besproken hoe zeggenschap, flexibiliteit en hergebruik van bestaande gebouwen kunnen bijdragen aan duurzame oplossingen.
2021
Dit jaar hebben we ons verdiept in het thema waardesturing tijdens de bijeenkomst ‘Sturen op waarde’. Energie, klimaat, biodiversiteit, circulariteit zijn relatief eenvoudig naar vastgoed te vertalen. Ingewikkelder wordt het bij beleidsthema’s zoals inclusie, digitale samenleving, gezondheid, vitale wijken, participatiemaatschappij en goed onderwijs. De zoektocht hoe we met vastgoed kunnen bijdragen aan de maatschappelijke doelen speelt in veel gemeenten. Deze input nemen we mee voor de publicatie 'Van beleid naar ruimte' die in 2022 uitkomt.
We weten inmiddels ook dat er verschillende waardenwielen ontwikkeld en in gebruik zijn. Tijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag konden we kennismaken met al deze waardenwielen.
2020
In maart spraken we elkaar via conference call en het thema ‘Verduurzaming en producten portefuillemanager’ ging (uiteraard) ook over corona en de gevolgen hiervan voor het werk van de portefeuillemanager. Daarnaast kwamen ook andere onderwerpen aan bod, waaronder het belang van een goede afstemming met de beleidsafdeling. In de online bijeenkomst van september ‘Sturing aan verduurzaming’ borduurden we voort op de route voor de verduurzaming en werd er vooral gekeken naar de hordes die je hierbij onderweg tegenkomt en hoe je deze kunt nemen. Tijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag op 3 december passeerden al deze thema's de revue.
2019
In 2019 werkte het netwerk o.a. aan het thema 'De keuzes van de gemeentelijke vastgoed/portefeuillemanager': hoe zorg je ervoor dat je voor de portefeuille de juiste keuzes maakt en de goede prioriteiten stelt? Samen met het netwerk Makelpunten gingen we dieper in op activistisch vastgoed. Zowel tijdens de laatste bijeenkomst van het jaar als tijdens de Jaarbijeenkomst besteedden we aandacht aan voorzieningenplanning en hoe je als portefeuillemanager samen met de beleidsmaker tot de juiste passende voorzieningen komt.
2018
In maart hebben we besproken hoe de duurzaamheidsambities vertaald kunnen worden in de vastgoedsturing en in mei hebben we ons samen met andere gemeenten, het Ministerie van BZK en de VNG voorbereid op het Klimaatakkoord. Tevens is het netwerk in mei op fietssafari gegaan langs de vastgoedopgave van Apeldoorn en in september heeft het gekeken naar welke trends en ontwikkelingen effect hebben op de vastgoedportefeuille. In december ontmoetten we elkaar in Rotterdam voor de Jaarbijeenkomst rondom het thema Duurzaam en slim.
2017
Speerpunt van 2017 was het opzetten van een leidraad portefeuilleplan, welke uiteindelijk heeft geresulteerd in de publicatie 'Reisroute - naar een gemeentelijk portefeuilleplan'.
2016
In 2016 zijn de Vastgoedprofessionals bij elkaar geweest rond de topics in de vastgoednota, vernieuwend welzijn, vastgoed en de 3D's en zijn ze betrokken geweest bij de spelregels.
2015
In 2015 hebben we kennis en ervaring uitgewisseld op het gebied van risicomanagement, kostprijsdekkende huur en het uitbesteding van onderhoud.
2014
In 2014 is de routekaart bij leegstand alsmede professioneel leegstandsbeheer aan de orde geweest. Beide sluiten aan bij het actuele onderwerp rondom leegstand.
2013
In 2013 zijn aan bod gekomen: Accountmanagement, hoe gaan we om met de klant?, de subsidie stopt ... en dan?, veranderingen rondom onderwijsvastgoed en de jaarlijkse agendabijeenkomst.
2012
In 2012 hebben we gesproken over conditiegestuurd onderhoud, verkoopstrategieën en huurprijsbeleid, en kostprijsdekkende huren.
2011
In 2011 werkten we aan portefeuillemanagement en financiële sturing.