Wat een verrassing; Aachen 2023. Het inhoudelijk programma, het weer, het gezelschap; alles zit mee. En we hebben er zin in. Dat is duidelijk te merken.We ontmoeten elkaar ‘s avonds op een terras, dat later het leukste plekje van Aken blijkt te zijn.
Vanuit het hart
Donderdagochtend meldden we ons fris en opgewekt in Haus Löwenstein op de grote markt voor het inhoudelijk programma. We gaan het hebben over duurzaam stedelijk gebouwbeheer. Aken is een van de 100 Europese steden die al in 2030 klimaatneutraal wil zijn. Hoofd vastgoed Dhr. Schavan heet ons welkom en verrast ons met zijn presentatie. Een inspirerend verhaal over de 17 Sustainable Development Goals, het 18e Akense doel en de IDG’s; de Inner Development Goals. Schavan is 60 jaar en opgegroeid met een bepaalde manier van denken, vertelt hij. Hij nodigt de aanwezige trainees uit ons mee te nemen naar een nieuwe manier van denken en handelen, vanuit het hart.
SDG’s In de vastgoedpraktijk
Ursula Feld en haar collega laten zien hoe zij in de praktijk vorm en inhoud geven aan de SDG doelen, hoe ze duurzaamheid meten en hoe ze het aanpakken. In iedere afdeling zit iemand die tot taak heeft zijn of haar afdeling mee te nemen in het duurzaamheidsverhaal. Opvallend veel architecten (creëren, maken) binnen de afdelingen. En een Aachener Plannings-bausteine boek waarin duurzaamheid wordt meegegeven in de uitvraag. Heel gründlich allemaal.
De stad in en met ander ogen
Dan gaan we met Leonard van Wingerden de stad in. Een gids neemt ons mee langs belangrijke plekken, eclectische gebouwen (Aken neemt het niet zo nauw) en vertelt wat men daar mooi en lelijk vindt. Dat doet ze met veel humor. De Dom, het Rathaus; we krijgen alles te zien, van onder tot boven en ook op plekken waar een toerist niet komt. Henk Hoogland speelt een deuntje op het carillon. We sluiten het programma af in Haus Löwenstein waar de trainees ons vertellen wat wij kunnen doen om te zorgen dat zij lekker aan de bak kunnen (en ons meenemen in een nieuwe manier van denken en handelen in lijn met de SDG’s en IDG’s?). ‘s Avonds eten we samen met onze nieuwe Akense vrienden en belanden we weer op het bewuste terras.
Heel anders met onderwijshuisvesting
Op vrijdagochtend worden we meegenomen naar een Kita (een Duitse kinderopvang). Het beton dat we daar zien blijkt gerecycled beton te zijn. We krijgen houtconstructies te zien en horen hoe de onderwijshuisvesting in Duitsland is geregeld. Net als bij ons is het land verantwoordelijk voor de bekostiging, maar daar krijgen de kinderen veel meer ruimte en kan de gemeente gewoon de rekening hiervoor indienen. Of het nog niet genoeg is krijgen we nog een rondleiding door een oude speelhal die grondig wordt gerenoveerd, waarbij alle originele details zo veel mogelijk worden bewaard. Daarna nemen we afscheid. Een deel gaat richting huis. Een aantal gaat nogmaals naar het terras. De stad is mooi en de zon schijnt uitbundig.
Wat volgt?
Veel meegenomen en haakjes om verder op door te bouwen en uit te zoeken. We zien iedereen graag op 14 december 2023 om de lessen te vertalen naar onze Agenda voor 2024. |
Image
|
Meer informatie
- Presentatie: Intro Aken
- Presentatie: Aken duurzaamheid
- Presentatie: Duurzame projecten
- Presentatie: Klimaneutrales Aachen 2030
- Tijdschrift: Aachener Planungsbausteine
Met dank aan...
- Klaus Schavan, technisch directeur gebouwbeheer
- Ursula Feld, staffunctionaris duurzaam bouwen
- Stefan Ohlenschläger, coordinator eu-programma 100 CNSC 2030
- Leonard van Wingerden, projectmanager planning en uitvoering
- Engelbert Chaumet, projectmanager gebouwonderhoud (o.a. stadhuis)
- Leonidas Papadopoulos, projectmanager planning en uitvoering
- Gerd Gerards, teamleider Neues Kurhaus & projectmanager planning en uitvoering
- Kilian Schumacher, projectmanager planning en uitvoering
Bijlage | Size |
---|---|
Foto impressie Aken.pdf12.17 MB | 12.17 MB |