Op 5 oktober 2023 worden we heel hartelijk ontvangen en naar de goede tent begeleid door de portier van de opvanglocatie voor vluchtelingen aan de Winkelsteegseweg in Nijmegen. Marijke Elfadly, die de bijeenkomst heeft voorbereid, is er dan al.
Flink veel info en enthousiasme
“Veel nieuwe gezichten", zegt Ingrid de Moel van Bouwstenen. Na een korte toelichting over de focus, het doel en de agenda van Bouwstenen, geeft ze het woord aan locatiemanager Diederik Walther van de Winkelsteeg. Die heeft de vaart erin en stort een flinke dosis informatie en enthousiasme over ons uit. Bij zoveel feiten krijg je zelfs behoefte aan een factsheet. Naast feiten en ervaringen biedt hij ons een organisatieschema: heel handig. En aan personeel geen gebrek, begrijpen we. Veel medewerkers en praktische oplossingen voor de inrichting van het terrein komen uit de evenementenbranche. En fijn dat ze ook kunnen putten uit een ruim aanbod aan vrijwilligers.
Vragen vanuit de zaal
In de zaal zijn we vooral nieuwsgierig naar praktijkervaring met locaties. Welke huisvestingsoplossingen zijn er en hoe zet je een kleinschalige opvang op? Hoe vind je een goede locatie en hoe stem je alles af met het COA en de omwonenden? Daarin worden we bediend door Hanny van de Moosdijk en Jorn Sliedrecht van de gemeente Oss en later door Jan Bannink van de gemeente Nijmegen.
Van longlist naar gezinslocatie
De locatie in Oss in het belastingkantoor is niet echt kleinschalig te noemen (500 mensen) maar de aanpak is er echt één van Oss. Vluchtelingen die hier aankomen, komen “thuis in Oss” en integreren daar. Oss heeft gekozen om te fungeren als gezinslocatie en plande strak in het vinden en beoordelen van de juiste locatie. Begonnen met een longlist aan locaties bleef uiteindelijk een geschikt pand over. Handig hulpmiddel bij het plannen en organiseren van zo’n zoektocht heeft Bouwstenen onderstaand beschikbaar.
Tenten, boten en rijksmonumenten
In Nijmegen hebben ze crisis noodopvanglocaties in alle soorten en maten; van 30 tot 1200 plekken en van tenten en boten tot rijksmonumenten. Ook Jan komt met allerlei praktische informatie; van meters tot fte en van brandmelders tot euro’s. Creatief met ruimte is hier het devies. Want, voor hoe lang is een opvanglocatie nodig en wat doe je er naderhand mee? Heb je snel ruimte nodig en een haven in de buurt, denk dan aan schepen.
Wat Jan nog kwijt wil
Al met al veel info en inzicht. Een vluchtelingenopvang biedt veel kansen. Gek dat gemeenten niet staan te springen om locaties te realiseren. “En wat ik ook nog even kwijt wil,” zegt Jan afsluitend, “is dat er ook weleens wat mag gebeuren aan het imago van de locaties. We hebben hier nooit problemen.” Onderweg naar de auto komen we langs de evenementenlocatie. Er is feest dit weekend; de springkussens worden alvast opgeblazen en de muziek wordt uitgetest. Het ziet er allemaal heel ontspannen uit.
What’s next? Hebben jullie input of ideeën hoe het imago van vluchtelingen opvangen verbeterd kan worden of hoe er meer locaties gerealiseerd kunnen worden? Laat een reactie achter of stuur een bericht naar info@bouwstenen.nl.
Op 14 december 2023 tijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag zal de huisvesting van vluchtelingen opnieuw op de agenda staan. We ontvangen graag ook jouw input en verwelkomen je graag op de maatschappelijk vastgoed dag. Je kunt je hier aanmelden. |
Image
|
Meer info
- Presentatie - Organisatie opvang asielzoekers en ontheemden uit Oekraïner, Jan Bannink
- Presentatie - Organisatie vluchtelingenopvang, gemeente Oss
- Organisatieschema - Functieshuis CNO
- Webinfo - Vluchtelingen, Bouwstenen