Ingediend door Gast (niet gecontroleerd) op vr /02/08/2019 - 16:52

Dé perfecte routekaart voor gemeenten bestaat niet concludeert Nieke Hakenberg op basis van haar afstudeeronderzoek aan de TU Delft.    

 

De centrale vraag van haar onderzoek was: welke strategieën en ‘tools’ hebben gemeenten tot hun beschikking om te komen tot een energieneutrale vastgoedportefeuille in 2050? Uit de conclusie blijkt dat de strategie in balans moet zijn met de politieke ambities, het financieel beleid en de wensen van de eindgebruikers. 

Om gemeenten te helpen tot een goede routekaart te komen stelde Nieke een stappenplan met vier stappen op, met per stap diverse aandachtspunten (zie onderstaand).   

Versnellen

De grootste uitdaging om als gemeente de klimaatdoelen voor 2050 te halen, is de versnelling van de verduurzaming. In het onderzoek worden vijf strategieën om dit te realiseren met elkaar vergeleken: prestatiecontracten, totale uitbestedingen, DMJOP, Escos (met energieprestatiecontracten) en een in-house strategie met duurzaam aanbesteden. 

 

Van welke strategie een gemeente gebruik maakt hangt sterk af van de diversiteit van de vastgoedportefeuille, de hoeveelheid monumenten en de aanwezigheid van een warmtenet. Ook worden strategieën regelmatig met elkaar gecombineerd. 

Goede start

De belangrijkste aanbeveling die uit het onderzoek volgt is dat is een goede start essentieel is voor een goed verloop; hierbij zijn vooral up-to-date gebouwinformatie en de beschikbaarheid van extra budget van groot belang. 

 

Op een aantal belangrijke punten komen de resultaten overeen met de bijdrage van het Bouwstenen-netwerk aan de routekaart maatschappelijk vastgoed, waaronder meer en betere informatie, geld en aandacht voor de mens en gebruikerskant.  

 

De hele eindscriptie van Nieke vind je hier, zie deze pagina voor onze bijdrage aan de routekaart maatschappelijk vastgoed.

 

 

Meedoen?

Dat kan! Word partnerneem deel aan een van onze netwerken. en meld u aan voor een netwerk-bijeenkomst, bijvoorbeeld:

 

 

 

 

 

 

Meer informatie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.