Een leidraad om een (grote) groep bewoners de weg te helpen vinden bij het ontwikkelen van burgerinitiatieven en daaruit voortvloeiende (wijk)voorzieningen, voor het oplossen van problemen in de buurt.
Toelichting
Het WEI-model staat voor: Wij(k) Economisch Instroommodel. Wij(k) staat voor het collectief werken aan wijkontwikkeling waarbij het collectief zich richt op resultaten die het beste zijn voor het collectief, de aarde en de winst. Economisch geeft aan dat het model zich richt op de productie, consumptie en distributie van diensten en producten. Instroom geeft aan dat elke burger op elk moment op elk niveau van het proces kan instromen.
Gebruik
Het WEI-model is een open model dat onder invloed staat van de omgeving. Het proces is opgedeeld in meerdere fases. Allereerst worden bewoners geïnformeert over de kansen die de 'bewonersgestuurde wijkontwikkeling' hebben, voor de wijk maar ook voor henzelf. De bedoeling is hen hierdoor te enthousiasmeren om te participeren in het proces. In de tweede fase ontwikkelen bewoners, onder begeleiding, verschillende burgerinitiatieven die inspelen op de problemen in de wijk en wordt er gewerkt aan het vormen van een wijkcommunity. De derde fase worden de burgerinitiatieven verder uitgewerkt tot een zelfstandige werkende organisatie. In de laatste fase werken bewoners zelfstandig samen in de wijkcoöperatie en zijn burgerinitiatieven gerealiseerd.
Bron: Buro DeKlyn, 2012