Ingediend door Gast (niet gecontroleerd) op di /29/05/2018 - 12:12

RefillEen tijdelijke bestemming geven aan leegstand vastgoed is geen eenvoudige opgave. In het project Refill leerde Amersfoort van negen Europese steden en geeft tips hoe hier succesvol mee om te gaan.

In haar eindrapport van het project Refill geven de betrokkenen tips mee aan gemeenten, vastgoedeigenaren en initiatiefnemers voor tijdelijk gebruik.

 

Hoe lang is 'tijdelijk' nou precies?

Els van Kooten Amersfoort

Belangrijk voor het samenspel tussen deze drie is dat voor een ieder helder is wat het begrip 'tijdelijk' inhoudt. Gaat het over een periode van een maand, een jaar of misschien wel langer? Uit het Refill-project komt naar voren dat partijen hierover van tevoren heldere afspraken met elkaar moeten maken en vastleggen. Zo voorkom je misverstanden en teleurstellingen aan het einde van zo'n 'tijdelijke' periode.

 

Els van Kooten, programmamanager Wonen en Zorg van de gemeente Amersfoort: "Misschien is de belangrijkste les van Refill voor onze gemeente wel dat tijdelijk gebruik in gemeentelijk vastgoed bijna altijd gepaard gaat met een 'moeilijk' moment, aan het eind van de tijdelijke periode. Door duidelijkheid over de termijnen te geven en het gesprek hierover te voeren met de politiek, proberen we de afronding van zulke trajecten te versoepelen. Daarmee wordt het draagvlak voor tijdelijk gebruik vergroot."

Makelaarsrol nodig

Tijdelijk gebruik van ruimtes vraagt om een organisatie die als intermediair optreedt tussen aanbieders van leegstand vastgoed en mensen die gebruik willen maken van dat vastgoed, was een andere belangrijke conclusie van Refill. Vergelijkbaar met een makelaar die huizenkopers en -verkopers bij elkaar brengt. In Amersfoort zal Matchpoint Amersfoort die rol voor haar rekening nemen. Gemeenten zouden daarnaast moeten beschikken over een voorraad gemeentelijk vastgoed die permanent beschikbaar is voor tijdelijk gebruik, aldus de Refill-deelnemers. 

Makelpunten Nederland

Veel leegstand

Leegstand is niet alleen een probleem van de eigenaar van het vastgoed. Er ligt ook verloedering van de omgeving op de loer. De leegstand van vastgoed is in Amersfoort, ondanks de betere economische tijden, nog altijd aanzienlijk. In de kantorensector bedraagt de leegstand 19,8% (meer dan 175.000 m2), toont onderzoek van Cushman & Wakefield aan. Ook zijn er winkels, scholen, zorggebouwen en kerken die hun gebruikers zijn kwijtgeraakt. En sommige gebouwen worden slechts voor een deel van de tijd gebruikt, waardoor er 'verborgen' leegstand ontstaat.

Leren van het verleden

De gemeente Amersfoort wil nieuwe inititatieven van inwoners en ondernemers ruimte bieden, maar had niet zulke goede ervaringen met het tijdelijk in gebruik geven van ruimte aan de WAR (verzamelplek voor onderzoek, kunst, techniek en duurzaamheid) en het Huis van Bartels (ontmoetingsplek voor oude en nieuwe bewoners van de wijken Liendert-Rustenburg en Schuilenburg). Daarom heeft Amersfoort, samen met negen andere Europese steden, meegedaan aan Refill, een Europees project over het thema 'tijdelijk gebruik van lege ruimte'. Twee jaar lang hebben de tien deelnemende Europese steden van elkaar kunnen leren hoe zij hiermee omgaan.

 

 

Meedoen?

Op 27 juni organiseert Bouwstenen een bijeenkomst over (tijdelijk) ander gebruik van vastgoed. Bekijk hier het programma.

 

Ook kunt u meedoen met het netwerk Makelpunten, een netwerk van mensen die binnen hun gemeente een makelpunt voor tijdelijk/ander gebruik van gebouwen en locaties runnen.

 


Meer informatie

 

Reageren?

We zijn benieuwd naar uw ervaring met betrekking tot dit onderwerp. Uw reactie ontvangen we graag via onderstaande reactieknop (niet vergeten te saven) of een e-mail aan nieuws@bouwstenen.nl

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.