Het is even wennen op 16 februari 2023. Vandaag niet met een vast netwerk in de Rooie Cent, maar met een tiental geïnteresseerden die vanuit verschillende invalshoeken naar het maatschappelijk vastgoed kijken. We gaan het hebben over 'Sturen op waarden'. Om dat effectief te doen, moeten we onze kennis bundelen en inzicht krijgen in methodes en ieders rol in het geheel.
Energie belangrijk thema
Johan Smit van Helix Advies trapt af en vertelt over NEN 8026, een methode voor assetmanagers om inzichtelijk te maken hoe gebruik en transitie van een pand scoren op verschillende waarden die je in je organisatie hebt geformuleerd. Hoewel deze natuurlijk per organisatie verschillen, doet NEN wel een voorzet voor welke je kan opnemen. Johan tipt ons ook nog op een normenboek voor woningen waar we inspiratie uit kunnen halen. Aan tafel blijkt dat in ieder geval compliance, energie, klimaatadaptatie en gezondheid belangrijke thema’s zijn om op te sturen.
Waarden uit de Sustainable Development Goals
Ook Geert-Jan van de Brand van Stichting W/E Adviseurs heeft een manier om de portefeuille kritisch tegen het licht te houden. Hij laat een overzicht zien van de DGBC waarbij relevante Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties zijn verwerkt tot concrete KPI’s. Op vergelijkbare wijze kom je met GPR gebouw tot een rapportcijfer op basis van een afgewogen resultaat van verschillende waarden. Een dergelijke vertaling blijkt er ook te zijn voor facility-managers tipt Rinus Vader.
Op welke waarden je kan sturen
Bouwstenen heeft op basis van de indeling van de SDG, de waarden achter de NEN 8026 en GPR gebouw naast elkaar gezet en daar ook de waarden van de Gemeentelijke Duurzaamheidsindex en het vorig jaar opgestelde waardenwiel van Bouwstenen aan toegevoegd. Die laatste zijn breder en kunnen ook betrekking hebben op de locatie van een pand of de manier waarop gebruikers ermee omgaan. Ze geven een beeld waarop je kunt sturen en welke waarden in de praktijk nog aandacht behoeven.
Proactiever met wat we voor ogen hebben
Aan tafel alleen maar instemming over de voordelen van sturen op waarden. Dan wordt helder waar je samen aan werkt en wat van een ieder wordt verwacht. Ook wordt de waan van de dag minder prangend. Maar we zijn er nog lang niet. De eerste stap is om goed inzicht in de portefeuille te krijgen. Daarbij kunnen portefeuille en asset-managers meer durf tonen en proactiever optreden. De afweging tussen verschillende waarden is wellicht meer een zaak voor de beleidsafdeling of bestuurders, maar door de keuze helder voor te leggen kunnen we een besluit voorbereiden of afdwingen. Dat schept duidelijkheid en brengt ons allen vooruit naar het vastgoed dat we voor ogen hebben.
Input voor NEN
Iedereen neemt iets mee naar huis om daar op te pakken. Johan neemt ook wat reacties op de NEN mee. De opgerekte definitie van ‘instandhouding’ is verklaarbaar uit het perspectief van doorexploiteren, maar boekhoudkundig is er wel verschil tussen onderhoud en kwaliteitsverbetering. Hoop rompslomp. Wie verzint daar een oplossing voor?
Wat volgtHet onderwerp komt terug in diverse netwerkbijeenkomsten en ontwikkelactiviteiten waaronder:
|
|
Meer informatie
- Presentatie Johan Smit
- Presentatie Geert-Jan van den Brand
- Overzicht Waardesturing (Bouwstenen)
- KiB normenboek als onderdeel van RGS