Met steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie hebben we een aantal inspirerende smaakmakers in beeld gebracht voor het beter benutten van bestaand vastgoed voor de woonopgave.

De smaken zijn gepresenteerd en besproken tijdens de jaarbijeenkomst van Bouwstenen op 4 december 2018.

Verschillende woonopgaven

De smaken die worden opgediend, verwijzen naar verschillende opgaven. Met de ‘Kavelvuller’ kan je veel meters maken, de ‘Fast accommodator’ is er als snelheid geboden is, de ‘Participator’ genereert diversiteit, de ‘Placemaker’ stimuleert gebiedsontwikkeling en de ‘Cultuurdrager’ is er voor het behoud van erfgoed. De smaakmakers zijn gemeenten, vastgoedeigenaren, ontwikkelaars, ontwerpers en gebruikers. Afhankelijk van de opgave hebben ze een andere rol.

Er valt wat te kiezen

Belangrijkste boodschap van de menukaart is dat er wat te kiezen valt als het om wonen gaat. Bouwen in het groen is een optie maar heeft niet veel draagvlak en is ook niet erg duurzaam. Gebouwen die hun oorspronkelijke functie hebben verloren kunnen goed voor de woonopgave worden ingezet. Dat geldt vooral voor scholen, buurthuizen en kerken, die van zichzelf al veel smaak hebben en vaak op een aantrekkelijke woonlocatie liggen.   

Smaakmakers aan het woord

Op de website smaakmakers.space worden de smaken, de do’s en don’ts voor smaakmakers en de recepten om de panden op smaak te brengen toegelicht. Ook komen smaakmakers aan het woord en worden voorbeeldenge presenteerd uit Hoevelaken, Olst-Wijhe, Hoek van Holland, Breda en Amsterdam.

 

De site smaakmakers.space is tot stand gekomen in samenwerking met het werkveld en het H-team. Er is ook een hand-out beschikbaar. 

 

 

Meedoen? 

 

Dat kan. Wordt partner van Bouwstenen en doe mee met:

  • het netwerk Makelpunten (om ruimte beter te benutten en kansen te signaleren)
  • het ontwikkelprogramma rond leegstand, makelen en transformatie.

Voor vragen bel met Ingrid de Moel (06-52310845).    

 

 

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.