Een CO2 neutrale en aardgasvrije gemeentelijke organisatie in 2030. Dat is één van de doelen uit de Amsterdamse routekaart die januari 2019 is uitgebracht.

 

In het rapport worden de duurzaamheidsdoelen voor de gemeente tot en met 2050 beschreven. Een onderdeel hiervan vormen de plannen voor de gemeentelijke organisatie, waaronder het gemeentelijk vastgoed.

 

Energieneutraal in 2030

Begin 2018 is het Klimaatinitiatief door de gemeenteraad aangenomen. Hierin staat dat de gemeentelijke organisatie in 2030 klimaatneutraal en aardgasvrij zal zijn. Amsterdam richt zich vooral op het efficiënt gebruik van energie en het zelf duurzaam opwekken. Daarnaast wordt het restafval verminderd en worden stappen genomen richting een circulaire organisatie.  

 

Mooie resultaten

De gemeente  is goed op weg. Sinds 2017 is de CO2 uitstoot van de organisatie met 23 kiloton per jaar teruggedrongen, een reductie van 33% ten opzichte van 2012. Dit is onder andere behaald dankzij zonnepanelen op gemeentelijk (sport)vastgoed, ledverlichting in de openbare ruimte en tunnels en de overgang van 50 decentrale datacenters naar 2 centrale datacenters die minder energie gebruiken.

 

Stenen en DNA

Eveline Roubos, beleidsadviseur gemeentelijk vastgoed: ‘we kijken hoe we met beperkte middelen, maximaal impact kunnen bereiken. We lopen stap voor stap door de hele portefeuille om te kijken hoe we zoveel mogelijk CO2 kunnen reduceren.’

 

Verder zorgt de gemeente ervoor dat iedere Amsterdamse ambtenaar ‘het duurzame gedachtegoed in zijn of haar DNA heeft zitten’, via duurzaamheidsambassadeurs en een ‘Green Office’.  

 

Zonnepanelen

Amsterdam gaat het Klimaatinitiatief verder uitwerken tot een Klimaatplan, om zo tot meer concrete acties te komen voor een klimaatneutrale organisatie in 2030. In elk geval wil Amsterdam op alle geschikte daken van gemeentegebouwen zonnepanelen plaatsen. In tenminste 50 % van deze toekomstige zonprojecten kunnen Amsterdammers zelf deelnemen.

All electric

In 2022 zijn tien gemeentelijke gebouwen afgesloten van het aardgas en in hebben 150 extra panden van de gemeente energielabel A. Eveline: ‘op 1 maart 2019 wordt het eerste all-electric pand van de gemeente opgeleverd aan de Prins Hendrikkade, verder wordt met netwerkbeheerders gekeken naar de uitbreiding van stadswarmte netwerken, zodat ook het gemeentelijk vastgoed hiermee verwarmd kan worden.’

 

Lees hier de Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal 2050

 

 

Meedoen?

Dat kan. De routes die gemeenten en scholen volgen staan onder andere op de agenda van de netwerken:

  • Vastgoedmanagement gemeenten (diverse regiobijeenkomsten over routes)
  • Onderwijs  (binnenkort vervolg op inspirerende bijeenkomst bij Avans)
  • Verduurzamen (bijeenkomst 13 februari over routes i.s.m. Rijksvastgoedbedrijf)

Meld u aan als partner en doe mee met een of meer van onze netwerken. Samen komen we sneller en beter vooruit.

 

 

Meer informatie:

Zie ook de aanpak van het klimaatbeleid door:

Zie ook de algemene pagina met informatie over routekaarten voor maatschappelijk vastgoed

 

En de routekaarten van: 

Bestanden
Routekaart Elburg (248.59 KB)
Routekaart Renkum (661.48 KB)

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.