Image

Het is even zoeken waar we met het netwerk Verduurzamen mogen zitten op 5 april 2023. In het gemeentehuis van Oss is de trouwzaal voor ons gereserveerd, maar we moeten aan het werk en hebben meer dan een klein tafeltje nodig. Met wat geschuif belanden we in een mooie zaal met alle ruimte om ook in klein clubverband ervaring uit te wisselen.

Ontwikkelingen rond waardesturing

We beginnen met de ervaring van Niek rond het Utrechtse rekenkameronderzoek en de terugkoppeling van Attie van de bijeenkomst rond waardesturing. Beide ter introductie van het programma over monitoren. Het blijkt lastig ambities en plannen goed tot uitvoering te brengen en de voortgang te monitoren. 

  • Er zijn veel (sectorale) thema’s, zoals duurzaamheid en toegankelijkheid, die integraal naar een pand en een planning moeten worden vertaald. 
  • Dat is niet alleen complex, maar er zit vaak ook (nog) geen routine in bij de mensen die de uitvoering op moeten pakken. Geen eigenaarschap en niemand die de doelstelling van a tot z in de organisatie borgt en volgt.

Monitor op duurzaamheid

In kleine groepen wordt verder gesproken over de (te monitoren) doelen en de meetlat die daarvoor in de praktijk wordt gebruikt.

  • Energie: CO2, feitelijk energiegebruik, duurzame opwekking, BENG en ENG. Labels zijn een moetje maar verder zeggen ze niet veel. En zonnepanelen scoren weer slecht op circulariteit.
  • Klimaat: Groene schoolpleinen zijn inmiddels ingeburgerd. Groningen heeft net als Delft een puntensysteem voor biodiversiteit en Amsterdam een groene dakenkaart. 
  • Klimaat: Voor water is er de verplichte eis (watertoets) voor nieuwbouw. Horst aan de Maas koppelt ook het hemelwater los van het riool.
  • Circulariteit: Amsterdam wil 50% minder nieuwe materialen in de bouw gebruiken. Alphen aan de Rijn en Horst aan de Maas maken (op proef) gebruik van CB23 voor nieuwbouw en Groningen van BCI-gebouw. Tilburg werkt ook met het materialenpaspoort. Voor circulair slopen bestaat een richtlijn.  
Image
Waardewiel MV

People en profit

Op de SDG-doelen die te maken hebben met people en profit wordt met uitzondering van gezondheid en toegankelijkheid niet echt door vastgoed gestuurd, gemeten en gemonitord. Bij gezondheid wordt wel gekeken naar de parameters van frisse scholen en CO2, maar niet op bewegen en dat soort zaken. Amsterdam heeft hier destijds wel een inspiratieboek voor gemaakt maar hoe het daarmee staat is niet bekend.

Nog zoeken

Bij veel onderwerpen is het nog zoeken waarop te sturen en wat houvast voor de monitor biedt. Het Convenant Klimaatadaptatie bijvoorbeeld geeft richting aan hetgeen de bedoeling is, maar hoe dat moet worden gemonitord wordt niet helder. Tilburg stelt budget beschikbaar voor circulariteit en klimaat (10% op budget) om te ontdekken of daar een algemene lijn uit komt. 

Ook hoe alles goed te monitoren, is een hele zoektocht. Moet je echt alles vastleggen en bijhouden, zoals alle materialen in een materialenpaspoort? En zijn de systemen zodanig goed ingericht en bijgehouden dat je er de juiste informatie uit haalt. Ook het invoeren van de juiste selectie is mensenwerk. “Dan heb je zomaar weer een andere lijst met panden die aan de beurt zijn om aangepakt te worden, terwijl de vorige al bij de raad lag.”

 

Het onderwerp leent zich zeker nog voor verdere verdieping, maar voor nu zoeven we naar MFA Onder d’n Plag voor het middagprogramma. En de broodjes.

 

 

What's next?

We ontvangen graag jullie input rond de hier aangehaalde onderwerpen zodat we die kunnen verwerken tot meer informatie en verdieping.

 

Na de zomer komen we bijeen rond het thema circulariteit. We houden ons aanbevolen voor input en een leuke circulaire locatie in het midden van het land.

 

Image

Meer informatie