Op 19 september 2019 komt het gemeentelijk netwerk verduurzamen bij elkaar op een bijzondere plek in Utrecht. Doel is ieder voor zich, maar ook samen beter vooruit te komen.  

 

Inhoudelijke thema's

Op het programma drie inhoudelijke thema's die betrekking hebben op sturingsinformatie: 

  1. het operationaliseren van begrippen als gezondheid, duurzaamheid en circulariteit
  2. het initiatief rond openbaarmaking energiegebruik
  3. de informatieplicht

Gezond, duurzaam en circulair

Tot op heden worden de verschillende landelijke doelen, met name op het gebied van gezondheid, energie en duurzaamheid en circulariteit nog als aparte entiteiten gezien en ze zijn nog nauwelijks geoperationaliseerd. Dat maakt de visie- en besluitvorming hierover lastig. Daarbij bestaat het risico dat er te eenzijdig en smal wordt gestuurd, bijvoorbeeld alleen op energiemaatregelen.

 

In 2018 hebben we in Bouwstenen-verband een eerst poging gedaan wat houvast te formuleren (zie bladzijde 16 van In Control). Maar we zijn inmiddels ook weer een stap verder (hopen we). Tijdens de bijeenkomst bespreken we hetgeen we nu weten qua insteek en voorbeelden (aan de hand van een voorzet van Patrick Zeilemakers). Doel is te komen tot operationele begrippen die breed gedragen en gebruikt kunnen worden voor portefeuillemanagement, assetmanagement en vastgoedbeheer, maar ook voor de monitoring van prestaties en benchmarking.  

Initiatief rond monitoring

In onze bijdrage aan de routekaart maatschappelijk vastgoed geven we aan dat we graag meedenken met een eenvoudige vorm van monotoring op landelijk niveau, waarbij meer wordt gemonotord op eindresultaat. Dit onderwerp heeft inmiddels geleid tot een concreet initiatief. Dit initiatief gaan we bespreken. Komen we hiermee verder.    

Informatieplicht

Ook kijken we of dit inititatief een alternatief kan bieden voor de Informatieplicht Wet milieubeheer (zie blz 7 van onze bijdrage aan de routekaart). Daarvoor gaan we in gesprek met Frerik van de Pas van RVO die namens het Ministerie van EZK verantwoordelijk is voor de uitvoering van de informatieplicht.

  • we krijgen van hem informatie over de mate waarin gemeenten aan hun verplichting hebben voldaan
  • we presenteren de eerste resultaten van de VNG/Bouwstenen-enquête met daarin o.a. vragen over de informatieplicht en de duurzaamheidsaanpak van gemeenten (fijn als alle gemeenten de enquête invullen).
  • kijken samen wat het ons gebracht heeft en wat niet en hoe we zowel landelijk als lokaal goed kunnen sturen op de afspraken die we met elkaar maken.    

De resultaten bespreken we ook met andere Bouwstenen-netwerken en hopelijk hebben we dan ook weer wat moois te presenteren tijdens de Jaarbijeenkomst van Bouwstenen op 28 november 2019.     

Circulair paviljoen RAUM Utrecht

Deze bijeenkomst organiseren we in het volledige circulaire paviljoen van RAUM Utrecht. RAUM is een cultureel stadslab dat via exposities en events samen met bewoners en bezoekers het toekomstige stadsleven vorm geeft. Want RAUM gelooft dat de stad pas van iedereen is, als iedereen hier aan mee mag werken. 

Datum, tijd en locatie

  • donderdag 19 september 2019
  • 10.00 - 13.00 uur
  • RAUM Utrecht, Berlijnplein 520, Utrecht (route; op loopafstand van station Utrecht Leidsche Rijn)

Programma  

10.00 uur Ontvangst en intro
10.15 uur Operationaliseren gezondheid, duurzaamheid en circulariteit
11.15 uur Initiatief openbaar making energiegevevens
12.00 uur Infoplicht en volgende stap
12.30 uur Lunch 

 

 

Meedoen?

Leden van het Bouwstenen-netwerk Verduurzamen kunnen gratis deelnemen. Wel graag vooraf aanmelden.

 

Geen lid, maar wel interesse? Kom dan een keertje kennismaken voor € 150,- (exclusief BTW). Als je daarna aanhaakt bij het netwerk worden deze kosten verrekend. Je kunt je hier aanmelden voor de bijeenkomst van 19 september en het netwerk.

 

Je kunt je ook al aanmelden voor de Jaarbijeenkomst op 28 november in Hilversum.

 

 

 

Meer informatie

Datum
Organisatie
Bouwstenen (netwerk Verduurzamen)