Op 2 juli 2014 is er een bijeenkomst over sociale horeca in ‘Doe-het-zelf’-café De Rooie Cent in Amersfoort; de nieuwe werkplek van Bouwstenen, welke ook open staat voor ZZP-‘ers (overdag) en sociaal-culturele doe-het-zelf-activiteiten (avond en weekend).

 

Tijdens de bijeenkomst passeren drie cases de revue:

  • Cees Hoogeveen vertelt over Kruimelstaete in Garderen, een burgerinitiatief in een verzorgingshuis. Het centrum heeft  ook de functie van buurthuis. Het gebouw is multifunctioneel waardoor er zowel klein- als grootschalige activiteiten kunnen plaatsvinden.  Zo is er op zondag een kerkdienst, maar je kunt er ook je verjaardag vieren. Het centrum draait op een grote groep vrijwilligers en het principe van wederkerigheid. Koffie is voor de bewoners van het verzorgingshuis gratis; anderen betalen een euro.
  • Franklin Knoop en Ann Meijer vertellen over MFA Kerckebosch in Zeist, een gebouw voor de buurt welke onder andere een huisarts- en fysiotherapiepraktijk, apotheek, muziekschool en eetcafé/brasserie zal gaan huisvesten. Het gebouw is op dit moment in aanbouw. De horeca-exploitant zal gaan werken met leerlingen van het nabij gelegen college en de verstandelijk gehandicapte bewoners van Abrona. Zie hier hun presentatie.
  • Tot slot vertelt Roel Scheerder van First Class Amersfoort, over dit private initiatief waarin de ondernemer (in vorm van een Stichting) leerplichtige leerlingen met een ‘krasje’ een praktijkopleiding in de horeca biedt. Hiervoor werken ze samen met MBO Amersfoort. De leerlingen krijgen op de locatie theorie en praktijkles. Het personeel heeft horeca-ervaring maar heeft daarnaast ook  papieren om les te geven, niet alleen in de praktijkvakken maar bijvoorbeeld ook in talen. Het lunchcafé wordt druk bezocht en vraagt ‘normale’ horecaprijzen. Zie hier een filmpje over First Class.

 

Drie zeer uiteenlopende cases (vanuit bewoners, de publieke sector en het bedrijfsleven), maar toch met overeenkomende succesfactoren:

  • ondernemer: blijf bij je eigen verhaal , “keep eye on the ball”
  • leer elkaars taal (publiek-privaat) en mogelijkheden (ook financieel)
  • verbind partijen en zoek naar synergie,
  • gebruik beschikbare startsubsidies,
  • heb vertrouwen in elkaar,
  • zorg voor verankering in de wijk,
  • let op wederkerigheid.

 

Het is een informatieve bijeenkomst met veel positieve reacties (informatief, interessant, bevlogen), hoewel er ook een paar kritische punten met de evaluatie meekwamen (over de financiële inschattingen van publieke case en vertaling naar eigen praktijk). Na de bijeenkomst is nog enthousiast nageborreld.

 

 

 

Bijlage Size
1407 Leven in het bos (MFA Zeist Oost).pdf (1010.29 KB) 1010.29 KB